Ankaranigdeotoyolu

İçişleri Bakanlığı’nın 02.06.2022 tarihli 23635644.249-31129 sayılı yazısına istinaden asgari hız 40 km/saat olup; azami hız, geometrik standartların müsaade ettiği limitler ve ilgili trafik işaretlerinde belirtilen sınırlar haricinde binek araçlar için 140 km/saattir.

Yayaların, hayvanların, bisikletlerin, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin tümünün otoyolu kullanması yasaktır.

Araçta HGS bulunduğundan ve hesapta yeterli bakiye olduğundan emin olunmalıdır. Diğer ücretli geçişlerden dolayı bakiyenin yetersiz kalması ihtimaline karşın bakiye tutarı daima yeterli seviyede tutulmalıdır. Geçiş ücretlerinin sorunsuz ödenebilmesi için etiket sağlayıcınıza otomatik ödeme talimatı vermenizi tavsiye ederiz. 

Cihazının HGS etiketinin aracın ön camına düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden, cihaz veya etiketin okunması için doğru alana takıldığından ve cihazının HGS etiketinin aktif olduğundan emin olunmalıdır.

Aracın plakası temiz ve okunabilir olmalıdır.

Farklı bir araç tipine veya plakaya ait HGS kullanılmamalıdır

Gişelerde geri hareket etmek tehlikeli ve yasaktır. Bundan dolayı mükerrer ücret tahsilatı gerçekleşebilir. Otoyol güvenliği ve ücret farklılığı yaratılmaması için, bulunduğunuz gişe kulvarından işlemlerinizi tamamlamanız gerekmektedir. 
Giriş ve çıkış gişelerimizde bariyer bulunduğu için geçiş hızınızı düşürerek bariyerin açılmasını beklemeden geçiş yapmayınız. Aksi durumda araç ve bariyer hasarı oluşabilir.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu’nun 30/5’inci maddesinde belirtildiği üzere tüm devlet yol, köprü ve diğer özel işletmelere ait ücretli otoyollarda geçiş ihlali cezası, geçişi takip eden tarihten sonraki 15 günden 45 güne kadar olan sürede geçiş bedeline 1  katı tutarında ceza; 45  günden sonraki sürede ise geçiş bedeli ile birlikte 4 (dört) katı tutarında ceza olarak uygulanır ve geçiş için hukuki işlemler başlatılabilir.

Giriş gişelerimizin hepsinde bilet verme makinesi bulunuyor. Bu durumda bilet makinesi üzerinde bulunan butona basıp bilet alarak otoyola giriş yapabilirsiniz. Bu bilet üzerinde aracınızın plakası, giriş yapılan gişe kodu, tarih ve saat gibi bilgiler bulunacaktır. Çıkışta mutlaka Nakit gişelerine gitmeniz ve ödemenizi Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak yapmanız gerekmektedir. Sorunun devam etmesi halinde HGS etiketinizi değiştirmeniz gerekmektedir.

Otoyolumuzda ücretler kullanılan mesafeye göre hesaplanmaktadır. Nakit ödeme yapacakların otoyol girişinde bilet almasını ve HGS kullanıcılarının etiketlerinde problem olması durumunda bu kişilerin de biletle geçişini sağlamak amacıyla girişlerimizde bariyerler mevcut. Çıkışlarda ise özellikle nakit gişelerinde kontrollü geçişi sağlamak, HGS gişelerinde ise etikette problem olması ya da bağlı hesaplarında yeterli bakiye olmaması halinde yolcularımızın ihlalli geçiş durumuna düşerek mağdur olmalarını engellemek için bariyerler bulunmaktadır.

HGS etiketinizin otoyol geçişlerinde okunabiliyor olması

HGS etiketinizin otoyol geçişlerinde okunabiliyor olması, para tahsilatının yapıldığı anlamına gelmemektedir. Eğer etiketinizde yeterli bakiye bulunmuyorsa ve geçiş anında ücret tahsilatı yapılamıyorsa, bariyer açılmayabilir ve gişede Nakit/Kredi Kartı/Bankamatik kartı ile ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

 

HGS etiketi

HGS etiketi olmasına rağmen geçişlerde sorun yaşayan araç sahiplerinin etiketlerinde teknik sorunlar /arızalar bulunması mümkün olabileceği gibi, bakiye yetersizliğinden kaynaklı tahsilat sorunları da yaşanabilmektedir. Bu tür sorunlarla karşılaşan kullanıcıların öncelikli olarak bankaları ile görüşerek, talimat ve hesaplarını kontrol etmeleri yahut HGS etiket değişikliğine gitmeleri gerekmektedir. HGS etiketiniz bulunmuyorsa, araç sınıfınıza uygun bir HGS satın almanız, geçişlerde kolaylık sağlayacaktır.

 

Gişelerimizde bariyer sistemi

Gişelerimizde bariyer sistemi kullanılacağından, giriş ve çıkış şeritlerinde bariyerlere durabilecek bir hızla (20 km/saat) yaklaşılmalıdır. Kurallara uyulmaması nedeniyle giriş ve çıkış kulvarlarında oluşabilecek hasarlardan araç sahipleri sorumlu olacaktır

 

Gişe şeridine girdikten sonra şerit değişikliği yapmak

Gişe şeridine girdikten sonra şerit değişikliği yapmak, geri manevra ile  başka şeride girmeye çalışmak, mükerrer tahsilata,  araç sınıfınızın farklı algılanmasına yol açabilir ve geçiş işleminizin uzamasına sebep olabilir. Lütfen işlem sıranız gelene kadar bulunduğunuz şeritten ayrılmayınız.

 

Motosiklet gruplarının sorunsuz geçiş yapabilmesi

Motosiklet gruplarının sorunsuz geçiş yapabilmesi için gişe şeritlerine sıra ile nakit gişelerinden giriş yapması ve nakit çıkıştan tek tek ödeme yapması önerilmektedir.

 

Çekicilere bağlı olarak çalışan tüm dorseler

Çekicilere bağlı olarak çalışan tüm dorse plakalarının sistemde kayıtlı olması ve ilgili etiket hesabına bağlanması, sizler için kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Bankalar ve PTT tarafından dorselerin plakalarına ayrı sanal hesaplar oluşturularak Dorse plakalarının kaydı yapılmaktadır. Bu şekilde çekici plakalarına ait hesaptan çekilmeyen geçiş ücretleriniz” dorse plakasına ait tanımlı alt hesabınızdan tahsil edilmektedir.

İhlalli (ödemesiz) geçiş borcunu ödemek amacıyla HGS hesabına son gün yapacağınız yüklemenin o güne ait otomatik tahsilat sorgusu sonrasına denk gelebileceği ve bu nedenle aynı gün tahsil edilemeyebileceği ya da yüklediğiniz tutar başka bir geçiş ücretinizin veya borcunuzun tahsiline kullanılabileceği için etiket hesabına yapılacak ihlalli (ödemesiz) geçiş borç ödemelerinin son güne bırakılmaması, son güne kalan ödemelerin ise mutlaka bu sayfadan yapılacak sorgu sonrasında “ödeme” seçeneği seçilerek ya da Ankara Niğde Otoyolu Mobil Uygulaması vasıtasıyla yapılması gerekmektedir.

Yasa gereği, araç sahibine ait TC Kimlik Numarası veya Vergi Numarası, ihlalli geçişten ancak 15 gün sonra (cezalı döneme girildiğinde) temin edilebilmektedir. Bu nedenle, TC Kimlik Numarası veya Vergi Numarası ile yapılan sorgularda sadece 15 günü geçmiş ve ceza tahakkuk etmiş borçlar görülebilir. Plaka Numarası ile yapılan sorgularda görüntülenen bazı geçişler, TC Kimlik Numarası ve/veya Vergi Numarası ile yapılan sorgularda görüntülenemeyebilir. İhlalli Geçişlere ilişkin son ve güncel borç bilgilerinizi; İnternet Sitemizden, Plaka Numarasını girerek erişebilmeniz öncelikli olup; İhlalli geçişlerinizin cezaya düşmemesi için Plaka Bazlı sorgulamaya devam etmeniz önem taşımaktadır .Bu nedenle borçları görmek için ayrıca Plaka veya İGB Numarası ile sorgulama yapmak gerekmektedir.

Borç kayıtları geçiş sonrasında tarafımızca incelenip onaylandıktan sonra İş Bankası, internet sitemiz ve Mobil Uygulama vasıtasıyla görülebilir olmaktadır. Borcunuz varken sorguda borcun görünmemesi durumunda sorgunun yapılma zamanına ve gününe göre ya inceleme tamamlanmamıştır, ya da borcunuz, varsa HGS hesabınızdan tahsil edilmiştir. Bu nedenle geçişi takip eden 15 gün içerisinde muhtelif günlerde öncelikle internet sitemiz ve Mobil Uygulamamız vasıtasıyla borcunuzu takip etmenizi öneririz.

Borç kaydına ilişkin ödemeler Türkiye İş Bankası A.Ş. şubeleri ile bu bankanın internet bankacılığı sistemlerinden, www.ankaranigdeotoyolu.com internet adresinden ihlalli geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap” seçeneği ile ya da ANO Mobil Uygulaması telefona indirilerek yapılabilir. Aracınıza kayıtlı eski veya geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde açılmış yeni HGS etiket hesabının bulunması halinde, cezasız dönem içerisinde geçiş ücreti, bu hesapların herhangi birinden otomatik olarak tahsil edilmeye çalışılacaktır. Ancak, otomatik tahsilatın yapılamaması araç sahibinin ödemeye ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağı gibi böyle bir durumda ERG Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.'ye herhangi bir sorumluluk da atfedilemez. Sorun yaşamamak için PTT’den alınmış HGS etiketiniz dahil olmak üzere tüm HGS hesaplarınızın etiket hesabına bağlı mevduat hesabı, kredili mevduat hesabı ya da limiti yeterli bir kredi kartı üzerinden verilmiş bir otomatik ödeme talimatının bulunması gerektiğini unutmayınız.

İş Bankası şubelerinde “Ankara – Niğde Otoyolu ” veya “ERG Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.” hesabı dışında başka banka veya başka hesaba yapılan ödemeler geçersizdir.

Ödeme Önerileri
Elektronik geçişler Gişeden Ödemeli Geçişler
  • HGS
  • Nakit
  •  
  • Kredi Kartı
 
  • Banka Kartı


Ankara -Niğde Otoyolu kullanılarak yapılan geçişlerde, elektronik geçiş ve gişeden ödemeli geçiş yapılabilmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Geçişlerde tahsilat sorunu yaşanmaması için HGS bakiyelerinin yeterli olmasına özen gösterilmelidir.

HGS etiketlerinin montaj talimatlarına uygun olarak araçlarda bulundurulması son derece önem arz etmektedir.

Araç sınıfına uygun HGS etiketi temin edilmiş olması doğru ücretlendirme ve tahsilat yapılması açısından son derece önemlidir.

Ankara-Niğde Otoyolu’nda bütün gişelerde bariyer uygulaması bulunacaktır. Elektronik geçişlerde, ancak geçiş ücretinin tahsilatına yeterli bakiyesi bulunan araçlar için anlık tahsilat sağlanabilecek ve bariyer otomatik olarak açılabilecektir. Bu nedenle kullanım kolaylığı sağlaması açısından HGS bakiyelerinin kredi kartı ve/veya kredili mevduat hesaplarına tanımlı olması önerilmektedir.

Elektronik geçiş tahsilatı yapılamayan durumlarda çıkış gişelerinden Nakit /Banka Kartı /Kredi Kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Herhangi bir nedenle ödeme yapılamaması durumunda ihlali geçiş bildirim fişi (İGB) alınması ve 15 gün içerisinde ödeme yapılması gerekmektedir. 

Ödeme işlemleri için ‘0850 460 50 80’ nolu Çağrı Merkezimizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Gişelerde herhangi bir sebepten dolayı ödeme yapamazsam sonrasında ne yapmam gerekir? 
 

Böyle bir durumda aracınıza ait bir İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi ve üzerinde (Ödemesiz) ibaresi olan yazar kasa fişi düzenlenecektir. İhlalli Geçiş yapılması halinde, geçiş ücretine ek olarak ceza tutarı ile karşı karşıya kalmamak için 15 gün içinde Web sitemizde bulunan İhlalli Geçiş Sorgulama ve Online Ödeme Sisteminden ya da anlaşmalı olduğumuz banka kanalı ile ödemenizi yapmayı unutmayınız. Geçiş ayrıntılarınız ile ödeme bilgileri tarafınıza verilen fiş içeriğinde yer almakta olup zamanında gerçekleştirilmeyen ödemeler için geçişten sonraki 15 günden 45 güne kadar olan sürede geçiş bedeline 1 katı tutarında ceza; 45  günden sonraki sürede ise geçiş bedeli ile birlikte 4 katı tutarında cezanın uygulanacağını ve yine bu bedellere ek olarak Tebligat Ücreti, Avukatlık Ücreti ve diğer masrafları içeren bir bedel ödemeniz gerekebileceğini önemle hatırlatmak isteriz.

İHLALLİ GEÇİŞ VE ÖDEME YÖNTEMLERİ

Geçiş ücretinin, geçiş anında tahsil edilemediği aşağıdaki gibi durumlar ‘İhlalli Geçiş’ olarak nitelendirilecektir.

  • HGS etiketinin bulunmaması ve gişeden ödeme yapılmaması
  • HGS etiketlerindeki yetersiz bakiye
  • Geçersiz HGS etiketi
  • Farklı araç sınıfına ait etiket bulunması

 

İhlalli Geçişlerde, geçiş ücretine ek 4 kat cezai ücret uygulaması ile karşı karşıya kalmamak için geçişten itibaren 15 gün içerisinde aşağıdaki yöntemlerden herhangi biri ile ödeme yapmayı unutmayınız:

  • HGS etiketi satın alarak bakiye yükleme yapabilirsiniz.
  • Yetersiz bakiye durumundaki HGS etiketlerine bakiye yükleme yaparak hesabı müsait hale getirebilirsiniz.
  • Türkiye İş Bankası Şubeleri, internet bankacılığı veya mobil uygulamalarından ödeme yapabilirsiniz.
  • Kurumsal web sitemiz www.ankaranigdeotoyolu.com veya Ankara-Niğde Otoyolu mobil uygulaması üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

 

İhlalli geçişin gerçekleşmesinden itibaren 15 gün içerisinde tahsilat yapılamaması durumunda, geçişten sonraki 15 günden 45 güne kadar olan sürede geçiş bedeline 1 katı tutarında ceza; 45  günden sonraki sürede ise geçiş bedeli ile birlikte 4 katı tutarında ihlal cezasının ödenmesi gerekmektedir.

İhlalli Geçiş sorgulamalarında Plaka No ile sorgulamaya öncelik verilmesi faydalı olacaktır. Yasa gereği TCKN/VKN bilgilerinin elde edilmesi, ihlalli geçişten sonraki 15 gün içerisinde mümkün olabileceğinden, TCKN/VKN sorgulamalarına borç bilgilerinin yansımamış olması olasılığı bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için 0 850 460 50 80 nolu Çağrı Merkezimizi arayabilirsiniz.

Elektronik geçişler:

  • HGS

Gişeden Ödemeli Geçişler :

  • Nakit
  • Kredi Kartı
  • Banka Kartı

Otoyolda HGS sistemlerimiz mevcuttur. Bariyerli çıkış gişelerinde veya HGS etiketinizi kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bariyerli çıkış gişelerine geldiğinizde HGS hesabınızda yeterli bakiyeniz olup olmadığı sorgulanacak ve ilgili bankadan ödeme provizyonu alınması durumunda otomatik olarak geçiş yapmanıza izin verilecektir. Herhangi bir nedenle geçiş anında provizyon alınamaması (yetersiz bakiye, haberleşmenin aksaması vb. nedenlerle) durumunda, geçiş ücreti ödemenizi Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak gişede ödeme yapabilirsiniz.  

Elektronik geçiş tahsilatı yapılamayan durumlarda çıkış gişelerinden Nakit /Banka Kartı /Kredi Kartı ile ödeme yapabilirsiniz.

Hız sınırlaması mevcuttur. Gişe alanlarında hızınız 20 km/saati geçmemelidir. Buna rağmen önünüzdeki aracın herhangi bir nedenle durması ihtimaline karşın takip mesafenizi korumalı ve gerekiyorsa hızınızı daha da azaltmalısınız.

''ww.ankaranigdeotoyolu.com'' sitesinden giriş ve çıkış gişelerini seçerek ödeyeceğiniz ücreti öğrenebilirsiniz. Ayrıca Ankara Niğde otoyolu mobil uygulamasını telefonunuza veya tabletinize indirerek iki gişe arasındaki otoyol ücretini hesaplayabilirsiniz.

Otoyol güzergahında seyahat ederken kaza, yaralanma, yangın ve benzeri ACİL durumlarla karşılaşılması halinde yardım talep etmek için 7/24 çalışan 161 nolu Otoyol Acil Yardım Hattımızı ücretsiz arayabilirsiniz. Ayrıca; Polis, İtfaiye, Ambulans Jandarma vb. için 112 Acil Çağrı Merkezini  ücretsiz olarak arayabilirsiniz. İhtiyacı olan başka birilerinin de bu hattı arayabileceğini unutmadan lütfen hattıgereksiz yere meşgul etmeyiniz.

Böyle bir durumda aracınıza ait bir İhlalli (Ödemesiz) Geçiş Bildirimi ve üzerinde (Ödemesiz) ibaresi olan yazar kasa fişi düzenlenecektir. İhlalli Geçiş yapılması halinde, geçiş ücretine ek olarak ceza tutarı ile karşı karşıya kalmamak için 15 gün içinde Web sitemizde bulunan İhlalli Geçiş Sorgulama ve Online Ödeme Sisteminden ya da anlaşmalı olduğumuz banka kanalı ile ödemenizi yapmayı unutmayınız. Geçiş ayrıntılarınız ile ödeme bilgileri tarafınıza verilen fiş içeriğinde yer almakta olup zamanında gerçekleştirilmeyen ödemeler için geçişten sonraki 15 günden 45 güne kadar olan sürede geçiş bedeline 1 katı tutarında ceza; 45  günden sonraki sürede ise geçiş bedeli ile birlikte 4 katı tutarında cezanın uygulanacağını ve yine bu bedellere ek olarak Tebligat Ücreti, Avukatlık Ücreti ve diğer masrafları içeren bir bedel ödemeniz gerekebileceğini önemle hatırlatmak isteriz.

Ücretli karayolunu, tünelleri ve köprüleri kullanacak araçlar geçiş ücreti toplamaya esas olarak aşağıdaki 6 (altı) sınıfa ayrılır;

  • 1. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden kısa olan 2 akslı araç.
  • 2. Sınıf araç: Aksları arasındaki mesafe 3,20 metreden uzun veya eşit olan 2 akslı araç.
  • 3. Sınıf araç: 3 akslı araç.
  • 4. Sınıf araç: Dört beş akslı araç.
  • 5.sınıf araç: Altı veya daha fazla akslı araç.
  • 6.sınıf araç: L3, L4, L5, L7 sınıfı motosiklet.
     

Sınıfların tespitinde çeken ve çekilen araçların yere değen aksları esas alınır. Geçiş ücreti uygulaması yapılırken bu araçların dolu veya boş olması dikkate alınmaz.
Ücretlendirmede hata olmaması için araçların sınıflarına uygun etiket kullanması gerekmektedir.